Vés al contingut

Exposició CICATRIUS COMPARTIDES

Es tracta d'un projecte finançat per l'Agència Catalana de Cooperació, endegat per l'ONG Lliga pels Drets dels Pobles, dinamitzat AHEAD I dissenyat per un equip d'estudiants de l'escola de disseny ESDI (Universitat Ramon Llull). 

El projecte porta com a títol Cases d'Escolta a la RDC: recuperació integral de dones víctimes de violència sexual i enfortiment de la sensibilització a la comunitat i al col·lectiu escolar, i  treballa com a contrapart amb organitzacions locals a la RDC, amb tres associacions de dones congoleses -coordinades per una d'elles- que lluiten contra la impunitat de la violència sexual i de la violència basada en el gènere en el territori de Butembo. Aquestes són: Femmes Juristes pour les Droits de la Femme et de l'Enfant-FJDF (coordinadora), Association pour la Défense des Droits de la Femme-ADDF- i Femmes Engagées pour la Promotion de la Santé Intégrale-FEPSI. Respectivament s'encarreguen de l'assistència jurídica, FJDF, de la psicoterapèutica, ADDF, i de la sanitària i hospitalària, FEPSI.

Aquesta és la tasca humanitària de les associacions. L'esquema parteix del que anomenen Maisons d'Ecoute o Centres d'Escolta (Atenció personalitzada). Aquí hi ha dues persones (Agents psicosocials) que atenen d'entrada les dones i els fan el disseny de la seva patologia (violació, maltractaments, abús dels drets per part del marit o qualsevol home...). Segons calgui, passen després per l'hospital, si necessiten assistència (FEPSI), i a continuació per la psicoteràpia (ADDF). Si s'identifica l'agressor -milicià de qualsevol grup armat o exèrcit, o un civil- passen a obrir expedient per part dels parajuristes i les advocades de FJDF, que s'encarreguen de mediacions o d'arribar a tribunals, respectivament.

L'objectiu de l'exposició és sensibilitzar el nostre alumnat i comunitat educativa sobre la situació de violència sexual que pateixen les dones de Butembo (RD Congo). També es pretén conscienciar l'alumnat sobre l'explotació il·legal de mines i del contraban dels recursos que s'extreuen, amb màfies instal·lades al territori que actuen en connivència amb diferents òrgans del poder polític juntament amb empreses occidentals. L'exposició es composa de cinc plafons que identifiquen 5 fases: impacte, curiositat, empatia, solidaritat i acció.  A més d'informar i explicar el conflicte pretén involucrar l'alumnat amb preguntes i respostes : sí o no, al voltant de diferents urnes. Cerquem doncs, que l'alumnat empatitzi amb els problemes globals reals i actuals a més de promoure sensibilitzar-los sobre la defensa dels Drets humans, en aquest cas, els drets de les dones, noies i nenes, congoleses. Es preveu, a més la realització de tallers per part d'Ahead  i la projecció de vídeos sobre el terreny durant aquestes setmanes de documentals sobre el conflicte.

Així doncs, fem una crida a la defensa dels Drets Humans i a la Justícia Global i convidem tota la comunitat educativa a visitar-la i a reflexionar sobre com el Nord Global avui, continua expoliant el Sud per a seguir mantenint el nostre nivell de consum i riquesa.

Documentals links: